shopping-bag 0
Tételek: 0
Részösszeg: Ft
Kosár mutatása Pénztár

Elhunyt Verebes József

Vasárnap délután 75 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség következtében elhunyt Verebes József, azaz a Mágus, a magyar focitörténelem utóbbi 40 évének egyik legismertebb és legsikeresebb edzője, háromszoros magyar bajnok tréner, szövetségi kapitány.

A Budapesten született és Ferencváros egyik legszegényebb részén felnőtt szakember játékosként az FTC, a BVSC és a Budafok mezét is viselhette, majd Kecskeméten kezdte el igazi edzői karrierjét.

Irányította többek között a Videoton, az ETO, a Vasas, a Honvéd, az MTK, a Diósgyőr és a Pápai ELC csapatát is. Legnagyobb sikereit a győriekkel érte el: első vidéki csapatként egymás utáni két évben nyertek a trénerrel bajnoki címet a zöld-fehérek (1982, 1983). Magyarországon a korát megelőző, támadó szellemű totális futballjával meghódította a nézőket, tízezrek vándoroltak a Rába ETO mérkőzéseire. Később az MTK-val (1987) is aranyéremig jutott az ebben az évben mesteredzői címet is kapó Mester.

Kétszer nevezték ki szövetségi kapitánynak, összesen 14 mérkőzésen vezette a nemzeti csapatot.

Nagy sikerei után karrierje megtört, nem jöttek számára a nagycsapatok felkérései, de futballszeretete, tenni akarása nem változott, szívesen fogadta alacsonyabb osztályú csapatok felkérését is. Így vezetett útja városunkba.

Verebes József 2000-ben nagy tervekkel érkezett az NB II-es PELC-hez. Szeretett volna egy sikeres és feljutásra esélyes csapatot összehozni Pápán. Tavasszal remekelt is csapat, de ősszel már nem jöttek az eredmények, eltávolodtak a célok. A tréner szerint a csapat gyengébb bajnoki szereplésének oka elsősorban az volt, hogy a szezon elején tervezett öt igazolást nem tudták megvalósítani. Ennek objektív okai voltak, mivel a kiszemelt játékosoknak sikerült megegyezniük eredeti csapatukkal, így nem jöttek Pápára.
„Nincs bennem harag a vezetőkkel szemben, hiszen ők sem tehetnek a kialakult helyzetről. Teljes barátságban váltunk el, valóban öröm volt itt dolgozni. A csapat ugyan biztosította stabil másodosztályú tagságát, de előrébb már aligha léphet. Engem pedig a másodosztály állóvize már nem motivál. Jó érzéssel fogok gondolni az itt eltöltött időszakra!”- mondta a távozó Mester.

Pápát elhagyva már csak alacsonyabb osztályú csapatokat vezetett, a megyei első osztályban is munkát vállalt.

2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági érdemrend lovagkeresztjét.

2015-től már súlyos betegséggel küszködött, melyet méltósággal viselt.

Nyugodjék békében!

 

Forrás: a csakfoci.hu cikke nyomán
Foto: mlsz.hu, pelc.hu

IMG_1965