shopping-bag 0
Tételek: 0
Részösszeg: Ft
Kosár mutatása Pénztár

Kiemelt női labdarúgó képzési központ lettünk

Forrás: www.papa-ma.hu
Haraszti Gábor

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége, 2013. februárjában fogadta el a női labdarúgás 77 pontos fejlesztési tervét, amellyel az MLSZ stratégiai, kiemelten fejlesztendő ágazatává emelte a női szakágat. A végrehajtás során eltelt három évben a válogatott csapatok, az elit (Jet-Sol Liga) klubjai, valamint a férfi labdarúgással való szoros kapcsolat került fókuszba. A fejlesztés második szakaszában (2016-2019) – a korábbi célok megtartása mellett – a szövetség elsősorban a tömegesítésre, a minőségi utánpótlás-nevelésre és a magyarországi „fehér foltok” eltüntetésére kíván fókuszálni. Az MLSZ női labdarúgó-szakága kiemelten fontosan tartja a minőségi utánpótlás képzést. Ennek érdekében a szövetség limitált számú, kiemelt női labdarúgó-képzési centrumokat hozott létre, amelyek működtetésére – a TAO-pályázati rendszeren keresztül – többszörös képzési költséget biztosít. A kiemelt női labdarúgó-képzési központok kritériumrendszere nagypályás U18-as és U15-ös, valamint U13-as csapatok működtetését írja elő. A kiemelt képzési központ státus elnyerésére a Pápai Egyesített Labdarúgó Club (PELC) is benyújtotta pályázatát, melyet a szövetség pozitívan bírált el – jelentette be sajtótájékoztatón Grőber Attila, a PELC elnöke.
– A pápaihoz hasonló központot az MLSZ országszerte 12-15-öt hoz létre. Dénes Andrással, az MLSZ női szakágvezetőjével egyeztetve nyújtottuk be pályázatunkat, mely sikeres volt, ennek értelmében városunk a 2016/2017-es szezontól – a megyében egyedüliként – a női labdarúgásnak kiemelt képzési központja lesz.
A döntés értelmében a PELC-nek három lépcsőfokban egy három éves képzési és fejlesztési tervet kellett elkészítenie, amelyben definiálták a felnőtt és utánpótlás csapataikra is vonatkozó céljaikat, és bemutatják azt a feltételrendszert, amely a céljaik eléréséhez szükséges. Pődör Ákos, a PELC női csapatainak edzője elmondta, a 2016/2017-es bajnoki évben csapatot indítanak a női U18-as és U15-ös nagypályás bajnokságban, valamint az U13-as pontvadászatban, ezt elősegítendő minél előbb fel szeretnék venni a kapcsolatot a pápai, majd Pápa környéki iskolákkal, egyesületekkel.
– Úgy gondolom, az elmúlt évek munkájának köszönhető ez a mostani siker, bízom benne, hogy ennek a bizalomnak az elkövetkezendő években is meg tudunk felelni, tudjuk ezt a munkát folytatni és a programban foglaltakat meg tudjuk valósítani. A korábban említett három utánpótlás csapattal már rendelkezünk, a tervünk, hogy a szakmai színvonalat tovább emeljük, és kis lépésekben haladva a részprogramokat megvalósítsuk. Az első évben Pápát szeretnék teljes egészében lefedni, az azt követő évben a járást feltérképezni, majd a harmadik év végén a megyét is a látókörünkbe vonni. A labdarúgás egyben nevelőeszköz is, célunk, hogy olyan általános értékrendeket sajátítsanak el a fiatalok, melyeket egész életük során tudnak hasznosítani.
Tóth Péter ügyvezető kiemelte, a kiemelt női labdarúgó-képzési centrum cím egy évre szól, melyet minden évben komoly szakmai követelményekkel, eredményekkel lehet kiérdemelni a következő esztendőre, emellett természetesen vannak előnyei is, hiszen az egyesület TAO pályázatát megnövelhették, ezáltal több pénz érkezhet a PELC kasszájába. Ezzel az összeggel az edzési-, versenyzési körülményeket szeretnék tovább javítani. Lengyel Ferenc szakmai igazgató a sajtóeseményen úgy fogalmazott, a Lombard bedőlése után a pápai futballnak minden sikerre szüksége van, nagy eredménynek tartja, hogy Pődör Ákos és Tóth Ferenc munkájának, valamint a klub hozzáállásának köszönhetően sikerült ezt elérni és minden segítséget megad az eredményes munkához. Az edzői stábhoz Pődör Ákos és Tóth Ferenc mellé Egyed Ákos csatlakozik.

Teljec cikk: ITT