ALKÖZPONT

A hazai labdarúgó-utánpótlásképzési rendszer megújítását célzó stratégiai változtatások részeként 2016-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség regionális utánpótlási-központokat (RUK) jelölt ki, ezek egyike az ETO FC Győr, illetve a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia. A régiós tagozódás elve szerint a Pápa Egyesített Labdarúgó Club (PELC) az ETO regionális központhoz tartozik a továbbiakban, alközponti státuszban a Gyirmót SE, SC Sopron, Csornai SE, MTE 1904, és az Üstökös FC Győr sportszervezetekkel együtt.

A regionális utánpótlás-központok és alközpontjaik szigorú működési szabályok és ellenőrzött szakmai- és pénzügyi feltételrendszer kialakításával működhetnek. A centrumok működési feltételeinek szabályozásával az MLSZ célja, hogy elősegítse a tehetséges játékosok „felfelé áramoltatását”, és megteremtse annak a szakmai munkának a feltételeit, mely biztosítja, hogy a jövőben egyetlen tehetséges fiatal se vesszen el a magyar labdarúgás számára.

A régiós centrumok kiválasztásakor, kijelölésekor a szakmai alkalmasság és a racionális gazdálkodás mellett kiemelten fontos volt a regionalitás elve annak érdekében, hogy a centrumok munkájuk során lefedjék az egész országot.

A regionális központok és alközpontjaik érdekeltek a hatékony munkavégzésben, mert azok a sportszervezetek kapnak több támogatást, amelyek a produktivitás elve szerint a „felfelé áramoltatás” folyamatában több játékost nevelnek, illetve a folyamat végén több versenyképes, élvonalbeli és válogatott játékost adnak a magyar labdarúgásnak.

A regionális központok és alközpontok kijelölésekor az MLSZ meghatározta a szakmai és infrastrukturális feltételeket, valamint meghatározta a személyi feltételek követelményeit, melyeket  kötelező teljesíteni.

A Pápa Egyesített Labdarúgó Club mint alközpont, a területi elv alapján a területéhez tartozó kisebb sportszervezetek számára a fentiekben ismertetett elvek alapján igyekszik segítő és szakmai partner szerepkört betölteni.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:
ETO FC Győr (RUK) koncepciója és szakmai terve 2020-ig
pelc.hu – Minden tehetség előtt nyitva áll a kapu – két játékosunkat máris vitte az ETO
pelc.hu – Győri futballkapcsolat